BUDESTI
Stema

Răstignirea de la intrarea în sat
Aniversarea a 555 ani a comunei Budeşti
Sediul Primăriei comunei Budeşti
Sediul Centrului pentru Copii şi Tineret
Liceul Teoretic Budeşti
Grădiniţa pentru copii "Viorel şi Viorica"
Centrul de sănătate com. Budeşti
Oficiul poştal al com. Budeşti / MD-4814
Scările către Liceul Teoretic Budeşti
Privirea veche spre Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Echipa de fotbal a com. Budeşti
O parte din participanţii proiectului "Vara prieteniei"
Oficiul Cadastral Teritorial com. Budeşti
Răstignirea şi fîntîna de la marginea satului
Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
 • Comentarii: 1
 • Vizualizari: 1 492
Tinerii antreprenori pentru noua Europă
În Primăria Ale Kommun, Suedia, parteneră cu Primăria Budeşti, Moldova se desfăşoară proiectul "Tinerii antreprenori pentru noua Europă". Din partea satului Budeşti, pentru a particicpa la acest proiect, au fost delegate două persoane: Patraş Oxana şi Gabureac Angela. Scopul acestui proiect este instruirea în domeniul managerial şi economic, iar la sfîrşitul proiectului participanţii vor prezenta bussines planuri pentru iniţierea unei afaceri.
Tinerii antreprenori pentru noua Europă
Mai mult ca atît, în timpul proiectului, tinerii din mai multe ţări - 20 la număr: Suedia, Italia, Germania, Moldova, Marea Britanie şa., vor avea posibilitatea să facă cunoştinţă şi să lege prietenii.
Participanţii vor fi instruiţi de către profesori din Marea Britanie (Oxford).
 • Data: 5-08-2014, 09:49
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 610
Şcoala de vară IT
Participanții vor beneficia de instruire gratis, iar în calitate de traineri sunt voluntari IT din Coreea.
Prezent la deschiderea Școlii de Vară IT, ministrul TIC, Pavel Filip, i-a îndemnat pe tineri să beneficieze din plin de această oportunitate. ”Sectorul TIC este unul promițător pentru economia Republicii Moldova. Datele oficiale ne arată că angajații în domeniu sunt cel mai bine plătiți din țară, cu un salariu mediu de aproximativ 8000 de lei. Pentru a reuși în IT nu e nevoie de bani, ci de cunoștințe temeinice, iar rezultatele nu se vor lăsa mult așteptate”, a declarat Pavel Filip.

Ministrul le-a urat „Bun venit!” voluntarilor coreeni și le-a dorit succese participanților. Cu acest prilej, Pavel Filip a vorbit despre parteneriatul MTIC cu Agenția Națională pentru Societatea Informațională din Republica Coreea, care este în continuă creștere.

La rîndul său, directorul Centrului de Informare și Acces, Ana Bradu, a remarcat interesul sporit al tinerilor față de aceste cursuri. „Pînă la sfârșitul lunii august vom munci zilnic în cadrul Școlii de vară. La cursurile IT participanții vor studuia limbajul HTML, Photoshop-ul. Cei care doresc să cunoască mai îndeaproape Coreea, vor frecventa cursul de Cultură Coreeană”, a precizat Ana Bradu.

Reprezentanta grupului de voluntari, Nam Juyeon, a spus că a venit în Moldova nu doar sa-și împărtășească din cunoștințele sale, ci să afle multe lucruri despre țara noastră. „Vrem să cunoaștem locurile, oamenii de aici, pentru ca atunci când vom merge acasă, să le povestim colegilor, iar Moldova să devină cunoscută în Coreea”, a spus voluntara.

Directorul Centrului de Cultură și Limbă Coreeană „Se Jong”, Han Ho Jin, a menționat că anul acesta, statul coreean a trimis patru grupe de voluntari în Republica Moldova, două în capitală și cîte unul în comuna Budești și în satul Oxentia, Dubăsari.

Școala de vară IT și Cultură Coreeană este la a doua ediție.
 • Data: 2-08-2014, 13:57
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 637
Instruirea în domeniul IT
În perioada 01.07.2014 - 31.08.2014, în incinta Centrului pentru Copii şi Tineret, se vor organiza şi desfăşura activităţi în cadrul proiectului "World Friends", implementat prin intermediul Centrului de Cultură şi Limbă Coreeană "Se Jong". Au fost delegaţi patru voluntari pentru organizarea şi defăşurarea instruirii tinerilor în domeniul IT, schimb de experienţă şi predarea limbii coreene, aceştia sînt: Dayeon Kim, Jaewhan Kim, Suntae Yoo, Dayeon Kim (Dory). Sînt înscrişi 32 de particicpanţi, care sînt divizaţi în două grupe: unul pentru elevi şi altul pentru studenţi şi maturi. Programul IT este structurat pe trei nivele: nivelul I - utilizarea internetului şi MS Office; nivelul II - HTML, nivelul III - Language C.
 • Data: 2-08-2014, 13:31
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 530
Grupurile sanitare din Liceul Teoretic "Budeşti"
Peste 500 de elevi din satul Budeşti beneficiază de condiţii sanitare mai bune, în instituţia în care îşi fac studiile. În cadrul proiectului "Reamplasarea a două clase de studii în grupuri sanitare şi a subsolului, la Liceul Teoretic "Budeşti" s-au încheiat lucrările în termeni restrînşi, iar lucrările au fost îndeplinite calitativ.
Implementarea acestui proiect le ofera posibilitatea copiilor să beneficieze de condiţii sanitare adecvate.
 • Data: 2-08-2014, 09:43
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 025
A fost finalizată o parte a proiectului "Lucrări de renovare iluminare publică a satului Budeşti". Lucrările au fost încheiate la 10 iulie, 2014. S.A. "Compania Electrică" a montat 70 de piloni din beton armat, un panou VRŞ cu contor electronic, 2,12 km. - suspendarea conductorilor izolaţi SIP 2A, 160 de seturi de corpuri de iluminat cu console.
 • Data: 2-08-2014, 09:20
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 847
Vizita în comuna Cumpăna
Un grup din 26 persoane au beneficiat de un schimb de experienţă în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa,Romănia, începînd cu data de 01iulie 2014 – pînă la data de 10 iulie 2014, la invitaţia Dnei Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa. Scopul vizitei este acela de a dezvolta relaţii de colaborare în domeniile vieţii educative și culturale între elevii și tinerii din comuna Cumpăna şi localitatea Budeşti. De asemenea, se vor continua relaţiile între autorităţile administrative din cele două localităţi, între reprezentanţii organizaţiilor şi asociaţiilor profesionale sau individuale, între instituţiile culturale, religioase, de învăţămînt, etc., care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul celor două localităţi.
 • Data: 31-07-2014, 12:04
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 129
Tabăra Swisscor 2014
Fundația Swisscor organizează în fiecare an o tabără supervizat medicală pentru copiii din zonele de criză.
La invitația dlui Adolf Ogi – fost președinte al Elveției și fondatorul Swisscor, 80 fete și băieți din Moldova sunt în vizită în Elveția la a cincisprezecea tabără Swisscor, care se desfășoară la Fiesch, în cantonul Valais în perioada 14-28 iulie 2014.
Copiii beneficiază de îngrijiri medicale și stomatologice, dar și petrece zile de neuitat, deoarece participă la ore de inot, fiind asistați de instructori specializați, organizează un concert pentru a prezenta specificul moldav, merg în excursii, le sînt organizate competiții pe echipe la fotbal pentru băieți, discotecă, ore de frumusețe pentru fete, cinema.
Tabăra Swisscor 2014
Pentru a facilita comunicarea, a ințelege instrucțiunile medicale, în cadrul taberei au fost ivitați să participe Proca Maricica, Plămădeală Maria, Zagorîi Virginia și Rotari Ana.
Pe lîngă îngrijirile medicale de care au parte copiii, ei au mers la un picnic în munți, în Gornergrat, unde au văzut vîrful Matterhorn al Munților Alpi. Au luat prînzul la restaurant, invitați fiind de dl Ogi, căruia i-au urat de sănătate, pentru că de curînd și-a sărbătorit ziua de naștere.
Tabăra Swisscor 2014
 • Data: 30-07-2014, 10:56
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 430
Tabăra "Vara prieteniei - 2014"

Proiectul internaţional „Vara prieteniei 2014” s-a desfăşurat în perioada 22 iunie - 01 iulie 2014, avînd o durata de 10 zile. Activităţile au derulat graţie suportului financiar al partenerilor din Ale Kommun, Suedia, cu susţinerea logistica a primăriei com. Budeşti. Tabăra s-a desfăşurat în incinta LT „Budeşti”, CCT „Udo Jurgens” şi Căminului Cultural.
Printre obiectivele proiectului sînt: incluziunea sociala, cultivarea spiritului civic, dezvoltarea multilaterală şi armonioasă a personalităţii copilului, concentrarea, comunicarea (observarea, ascultarea), gîndirea creativă, respectul, onestitatea şi cooperarea în cadrul grupului, stimularea imaginaţiei şi capacităţi imitativă a gesturior, ţinuta. În plan fizic copii îşi ameliorează capacitatea de reacţie, viteza, rezistenţa, spiritul de echipă.
În cadrul taberei cu regim de zi, copiilor li s-a asigurat o alimentaţie sănătoasa şi calorică (au beneficiat zilnic de doua mese, gustări, sucuri, fructe proaspete).
Copiii au fost repartizaţi în 4 grupe, în funcţie de vîrste şi interese, fiind monitorizaţi de 4 animatori şi doi voluntari.
Activităţile au fost repartizate pe zile, păstrîndu-se componenta ludica.
 • Data: 1-07-2014, 16:42
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 616
Eradicarea fenomenului violenţei în familie

În perioada 19 - 20 iunie 2014, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) cu Centrul de Drept al Femeilor (CDF), susținute de Departamentul de Stat al SUA, Fondul ONU Pentru Populație și Fundația OAK, s-a desfăşurat, în incinta Centrului pentru Copii şi Tineret, com. Budeşti, seminarul de instruire a 25 de persoane - reprezentanţi ai organelor de drept: ofiţeri de poliţie şi procurori, sectorul Rîşcani, cu tema "Violenţa în familie". Prezenta instruire fiind parte a proiectului "Eficientizarea răspunsului la cazurile de violenţă în familie şi executării ordonanţelor de protecţie în Republica Moldova".
Subiectele abordate la seminar au ţinut de prevederile legislative în materie civilă şi penală, caracterul ciclic al violenţei în familie, rolul şi competenţele poliţiei şi organelor procuraturii în combaterea violenţei în familie şi protejarea victimelor violenţei în familie, studii de caz, asigurarea accesului victimelor violenţei în familie la servicii de asistenţă şi protecţie.
Participanţii au avut posibilitatea de a revizui scenarii ipotetice de cazuri de violenţă în familie şi au prezentat strategiile lor de răspuns, au propus măsuri de intervenţie la faţa locului, cît şi pe parcursul anchetei prin audierea eficientă a martorilor şi victimelor, cît şi asigurarea accesului la justiţie şi securitate pentru victimele violenţei în familie.

 • Data: 20-06-2014, 14:36
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 4 541
Vizita participanţilor de la"Are You(th) here?"

În perioada 27mai - 4 iunie Asociaţia Obştească "Studenţii Administraţiei Publice" a desfăşurat un curs internaţional de traininguri cu participarea a doi traineri internaţionali şi 24 de voluntari din 8 ţări. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană şi are denumirea "Are You(th) here?".
Astfel, pe parcursul a 7 zile de training, participanţii din Moldova, Azerbaijan, Armenia, Ucraina, Turcia, Ungaria, România şi Italia au abordat problema incluziunii sociale a tinerilor cu posibilităţi reduse şi din zonele de risc, urmînd ca apoi să elaboreze, în cooperarea lor ulterioară, noi proiecte în acest domeniu.
În acest context, primarul de Budeşti, Nina Costiuc, a împărtăşit din experienţă acumulată în implementarea proiectelor locale cu finanţare europeană, orientate spre dezvolarea tinerilor din localităţile rurale.
 • Data: 4-06-2014, 15:21
 • Categoria: Noutati