BUDESTI
Stema

Răstignirea de la intrarea în sat
Aniversarea a 555 ani a comunei Budeşti
Sediul Primăriei comunei Budeşti
Sediul Centrului pentru Copii şi Tineret
Liceul Teoretic Budeşti
Grădiniţa pentru copii "Viorel şi Viorica"
Centrul de sănătate com. Budeşti
Oficiul poştal al com. Budeşti / MD-4814
Scările către Liceul Teoretic Budeşti
Privirea veche spre Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Echipa de fotbal a com. Budeşti
O parte din participanţii proiectului "Vara prieteniei"
Oficiul Cadastral Teritorial com. Budeşti
Răstignirea şi fîntîna de la marginea satului
Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
» Страница 67
CALENDAR
«    Май 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
ARHIVA
Май 2019 (22)
Апрель 2019 (18)
Март 2019 (47)
Февраль 2019 (16)
Январь 2019 (43)
Декабрь 2018 (37)
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 952
Supravegherea de vecinătate
În urma vizitei în Estonia a dnei primar, Nina Costiuc, unde dna Costiuc a avut posibilitatea de a cunoaște experiența administrației publice locale din Estonia în domeniul devoltării programelor de prevenire a criminalității, supravegherea de vecinătate, modalități de implicare a cetățenilor, proiecte și activități care au impact asupra schimbării calității vieții locuitorilor în zonelor rurale, acest proiect s-a implenentat şi la Budeşti. La eveniment au fost invitaţi şeful Inspectoratului de Poliţie Ciocana, colonel, dl Ion Gojan, şeful Postului de Poliţie, Budeşti, al sectorului de Poliţie nr.7, al IP Ciocana, locotenetului major, Botnari Ion, reprezentanţi ai Asociației “Eco Răzeni”.
Supravegherea de vecinătate
Au fost semnate contracte cu zece lideri de sector, interesaţi de securitatea comunitară, aceştia primind şi cîte un set de materiale şi o vestă pentru activitate întru asigurarea securității comunitare, pentru a spori gradul de încrede și susținere reciprocă în condițiile unei societăți frustrate, dezorientate și în perpetuă criză social-economică.
 • Data: 28-01-2015, 19:12
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 879
Vizita de lucru în comuna Cumpăna
Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentate legal de doamna primar, ec. Mariana Gâju, au fost gazdă în aceste zile pentru delegaţia din comuna Budeşti, Republica Moldova, condusă de dna primar Nina Costiuc. Din delegaţie au făcut parte şi Maricica Proca – Director Centrul pentru copii şi tineret din comuna Budeşti şi Andrei Vatamaniuc – arhitect.
 • Data: 27-01-2015, 17:40
 • Categoria: ---
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 346
Ealider.md. Nina Costiuc, femeia primar din comuna Budești
„Ealider” reprezintă o platformă de e-nominalizare care își propune să aducă în vizorul publicului femei și fete care locuiesc în Republica Moldova sau în afara țării, care au calități de lider. Scopul principal al platformei de e-nominalizare este de a prezenta exemple de femei și fete active în comunitățile lor, lidere în echipă, în organizații, în cariera pe care o profesează; femei și fete lidere care provin din diverse medii sociale, economice și de vârstă, fie că locuiesc în mediu urban, rural sau în afara țării.
Șirul femeilor lider continuă cu doamna Nina Costiuc, primar al localtății Budești. Mamă, soție, primăriță și nu în ultimul rînd femeie, Nina Costiuc face parte dintre femeile care au luptat pentru a îmbunătăți viața localității de baștină și au reușit. Doamna Nina știe că pentru a reuși în viață trebuie să ai curaj și să riști, iar verticalitatea și capacitatea de a prevedea rezultatul acțiunilor sunt extrem de importante.
Despre femei, eroina noastră spune că au nevoie de mai multă promptitudine pentru a nu lăsa șansele vieții să treacă pe lângă ele.
Și-a început cariera sa ca secretară la primăria din sat, iar mai târziu avea să devină președinte al sovietului sătesc și ulterior, primăriță.
Deși a făcut studii la Chișinău și la Moscova, Nina Costiuc a refuzat oportunitățile care i se ofereau la oraș și a revenit în sat.
Despre femei, eroina noastră spune că au nevoie de mai multă promptitudine pentru a nu lăsa șansele vieții să treacă pe lângă ele.
Precizăm că platforma ealider.md a fost lansată pe 15 septembrie. Inițiativa a fost susținută de Programul „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei.
 • Data: 26-12-2014, 12:30
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 827
Ministerul Mediului a primit colindătorii
În prima jumătate a zilei de astăzi, 24 decembrie, 2014, colectivul Ministerului Mediului a primit grupul de colindători din Budeşti.
În calitatea de gospodină principală a instituției, dna Valentina Țapis, ajutată de viceministrul Lazăr Chirică în prezența colectivului, a întîlnit colindătorii în prag cu tradiționalii colaci, menționînd că sărbătoarea de Crăciunul este una dintre cele mai însemnate sărbători din calendarul bisericesc. Nașterea lui Iisus Hristos este un prilej de mare bucurie, pace și liniște spirituală. Apropierea sărbătorii de Crăciun este anunțată prin obiceiul creștinilor, în special al copiilor, de a merge cu colindul și cu steaua pe la casele celor dragi, spre a vesti Nașterea Mîntuitorului. Colindul purifică sufletul și ne face mai buni, de aceea împreună au fost fredonate colinde și cîntece de Crăciun lîngă bradul tradițional.
Ministerul Mediului a primit colindătorii
În versiunea cetei de colindători din satul Budești, mun. Chișinău, tradiția, datinile și obiceiurile de iarnă au fost îmbinate cu cele mai frumoase urări adresate colaboratorilor Ministerului Mediului. Copiii le-au oferit gazdelor momente emoționante și au vestit cu bucurie Nașterea Domului Isus Hristos, alături de urările pentru un An Nou fericit.
Ministerul Mediului a primit colindătorii
Colindătorii au fost răsplătiți cu daruri de Crăciun pentru cîntecele frumoase și urările calde, care ne-au bucurat în prag de sărbătoare.
Crăciunul, zi în care dăruim și primim multă iubire și căldură sufletească, este și sărbătoarea colindelor, care vin din adînc de istorie și prin care am străbătut veacurile păstrîndu-ne dintotdeauna credința și tradițiile neamului.
Sărbători fericite!
 • Data: 24-12-2014, 16:59
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 894
Ziua Poliției Republicii Moldova
Astăzi, 18 decembrie 2014, cu prilejul marcării a 24 de ani de la constituirea Poliției Republicii Moldova, primarul de Budeşti, Nina Costiuc, a adresat un mesaj de felicitare pentru şeful Postului de Poliţie, Budeşti, al sectorului de Poliţie nr.7, al IP Ciocana, locotenetului major, Botnari Ion, exprimîndu-şi respectul şi aprecierea pentru profesionalism şi devotament faţă de cetăţeni.
 • Data: 20-12-2014, 16:29
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 656
Premiile "TRIBUNA - 2014"
PREMIILE TRIBUNA 2014: Nina Costiuc – cel mai bun primar al anului 2014!
Primărița comunei Budești, Nina Costiuc, a fost premiată astăzi, 19 decembrie, 2014, de către redacția TRIBUNA, drept “cel mai bun primar al anului 2014”, pentru eforturile depuse în prosperarea localității.
Primarul de Budeşti a primit, tradițional, statueta în formă de tribună, vinul produs de Igor Volnițchi și două cărți: „Temă cu ficțiuni” de Iurie Bodrug și „Învață-mă să mor” de Igor Volnițchi.
Premiile "TRIBUNA - 2014"
Dumneaei a declarat că e onorată și a mulțumit redacției TRIBUNA.
“Sînt onorată și vreau să mulțumesc pentru această apreciere. Un fapt concret întotdeauna valorează mai mult decît vorbele, iar pentru mine acest premiu e dovada că am realizat anumite lucruri”, a declarat Nina Costiuc.
 • Data: 20-12-2014, 16:14
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 741
În perioada 14-18 decembrie, 2014, dna Nina Costiuc, primar de Budesti, a participat într-o vizită de studiu în Belgia, Bruxelles, care a avut loc în cadrul Programului Organizaţiei Naţiunilor Unite "Femeile în politică". Vizita a avut drept scop dezvoltarea capacităţilor de pledoarie ale femeilor lidere din diferite domenii, în vederea promovării participării şi reprezentării femeilor în politică şi în procesele de luare a deciziilor. Această vizită de studiu a constituit o platformă pentru discuţii şi schimb de opinii dintre participantele la vizita de studiu şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale relvante, oficiali din cadrul Comisiei Europene, vizavi de necesitatea adoptării unor măsuri în vederea asigurării particicpării şi reprezentării corespunzătoare a femeilor în politică şi procesele de luare a deciziilor, luîndu-se în considerare, în mod special, situaţia femeilor care reprezintă diferite grupuri sociale şi profesionale (femei cu dizabilităţi, femei care reprezintă minorităţile etnice, avocate, femei din afaceri, femei primari).
 • Data: 20-12-2014, 15:51
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 873
Vizita de studiu în Estonia Asociația Eesti Naabrivalve din Estonia a implementat proiectul ”Dezvoltarea securității comunitare în zonele rurale din Republica Moldova prin experiența programului estonian de supraveghere de vecinătate – II” în parteneriat cu Asociația Eco-Răzeni, Inspectoratul General al Poliției al Republicii Moldova și Consiliul Raional Ungheni. Astfel a fost invitată primarul de Budeşti, Nina Costiuc, în cadrul vizitei de studiu în Estonia în perioada 06 – 13 decembrie.

Vizita de studiu în Estonia
În cadrul vizitei de studiu, dna Costiuc a avut posibilitatea de a cunoaște experiența administrației publice locale din Estonia în domeniul devoltării programelor de prevenire a criminalității, supravegherea de vecinătate, modalități de implicare a cetățenilor, proiecte și activități care au impact asupra schimbării calității vieții locuitorilor în zonelor rurale, ș.a De asemenea au vizitat diverse comune (APL, grădinițe, biblioteci, casa de batrîni, centre sportive, școli), au avut discuții cu primari despre implementarea proiectelor, voluntariat, politică, educație, comunitate, securitate s.a.
 • Data: 20-12-2014, 15:25
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 296
Programul Bunelor Practici
În data de 12 decembrie a avut loc Ceremonia Naţionale de Premiere, organizată de Programul Bunelor Practici, fiind lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, în cadrul căreia au fost menţionate autorităţile publice locale cu Statutul “Autoritatea cu cea mai bună practică”, precum și celalalte autorități participante la program, ediţia 2012 - 2013.
Programul Bunelor Practici
Primăria comunei Budeşti, municipiul Chişinău, în persoana dnei primar, Nina Costiuc, a fost decernată cu premiul special pentru implementarea practicii "Parteneriat comunitar internaţional Budeşti (Moldova) - Cumpăna (România)".
Astfel, ceremonia reprezintă o oportunitate pentru toate autorităţile publice locale de a comunica publicului larg realizările lor de succes și de a asigura durabilitatea acestor inițiative prin schimbul de cunoștințe, abilități și experiențe.
La eveniment au luat parte reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ai sectorului asociativ, donatori, reprezentanți ai autorităților locale și jurnaliști.
 • Data: 13-12-2014, 14:43
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 876
Finalizarea proiectului YES În contextul istoric şi, probabil, economic al ţării noastre, oamenii, în special tinerii, au tendinţa de a neglija sau a submina importanţa bunelor maniere. Rezolvarea acestei probleme nu se va înfăptui într-o lună, ci pe parcursul mai multor ani, însa este foarte importantă pentru că ar cataliza dezvoltarea politică, socială, culturală şi nu în ultimul rînd economică a Moldovei. Acest training a dat doar un start, ca mai departe tinerii instruiți să fructifice în continuarea scopul proiectului - de a reîntoarce politețea la nivel de valoare general-umanăƒ, servind drept o platformムde start, datoritムcăreia participanții își schimbă treptat viziunea cu privire la anumite subiecte care au fost abordate prin intermediul ședințelor. Coordonatoarele trainingului au fost Bişir Djulia și Laşcu Daniela.
 • Data: 28-10-2014, 10:29
 • Categoria: Acasa