BUDESTI
Stema

Răstignirea de la intrarea în sat
Aniversarea a 555 ani a comunei Budeşti
Sediul Primăriei comunei Budeşti
Sediul Centrului pentru Copii şi Tineret
Liceul Teoretic Budeşti
Grădiniţa pentru copii "Viorel şi Viorica"
Centrul de sănătate com. Budeşti
Oficiul poştal al com. Budeşti / MD-4814
Scările către Liceul Teoretic Budeşti
Privirea veche spre Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Echipa de fotbal a com. Budeşti
O parte din participanţii proiectului "Vara prieteniei"
Oficiul Cadastral Teritorial com. Budeşti
Răstignirea şi fîntîna de la marginea satului
Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
» Страница 73
Buget participativ
BUDESTI
CALENDAR
«    Июль 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
ARHIVA
Июль 2019 (7)
Июнь 2019 (24)
Май 2019 (33)
Апрель 2019 (17)
Март 2019 (47)
Февраль 2019 (16)
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 865
Grupurile sanitare din Liceul Teoretic "Budeşti"
Peste 500 de elevi din satul Budeşti beneficiază de condiţii sanitare mai bune, în instituţia în care îşi fac studiile. În cadrul proiectului "Reamplasarea a două clase de studii în grupuri sanitare şi a subsolului, la Liceul Teoretic "Budeşti" s-au încheiat lucrările în termeni restrînşi, iar lucrările au fost îndeplinite calitativ.
Implementarea acestui proiect le ofera posibilitatea copiilor să beneficieze de condiţii sanitare adecvate.
 • Data: 2-08-2014, 09:43
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 338
A fost finalizată o parte a proiectului "Lucrări de renovare iluminare publică a satului Budeşti". Lucrările au fost încheiate la 10 iulie, 2014. S.A. "Compania Electrică" a montat 70 de piloni din beton armat, un panou VRŞ cu contor electronic, 2,12 km. - suspendarea conductorilor izolaţi SIP 2A, 160 de seturi de corpuri de iluminat cu console.
 • Data: 2-08-2014, 09:20
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 050
Vizita în comuna Cumpăna
Un grup din 26 persoane au beneficiat de un schimb de experienţă în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa,Romănia, începînd cu data de 01iulie 2014 – pînă la data de 10 iulie 2014, la invitaţia Dnei Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa. Scopul vizitei este acela de a dezvolta relaţii de colaborare în domeniile vieţii educative și culturale între elevii și tinerii din comuna Cumpăna şi localitatea Budeşti. De asemenea, se vor continua relaţiile între autorităţile administrative din cele două localităţi, între reprezentanţii organizaţiilor şi asociaţiilor profesionale sau individuale, între instituţiile culturale, religioase, de învăţămînt, etc., care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul celor două localităţi.
 • Data: 31-07-2014, 12:04
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 489
Tabăra Swisscor 2014
Fundația Swisscor organizează în fiecare an o tabără supervizat medicală pentru copiii din zonele de criză.
La invitația dlui Adolf Ogi – fost președinte al Elveției și fondatorul Swisscor, 80 fete și băieți din Moldova sunt în vizită în Elveția la a cincisprezecea tabără Swisscor, care se desfășoară la Fiesch, în cantonul Valais în perioada 14-28 iulie 2014.
Copiii beneficiază de îngrijiri medicale și stomatologice, dar și petrece zile de neuitat, deoarece participă la ore de inot, fiind asistați de instructori specializați, organizează un concert pentru a prezenta specificul moldav, merg în excursii, le sînt organizate competiții pe echipe la fotbal pentru băieți, discotecă, ore de frumusețe pentru fete, cinema.
Tabăra Swisscor 2014
Pentru a facilita comunicarea, a ințelege instrucțiunile medicale, în cadrul taberei au fost ivitați să participe Proca Maricica, Plămădeală Maria, Zagorîi Virginia și Rotari Ana.
Pe lîngă îngrijirile medicale de care au parte copiii, ei au mers la un picnic în munți, în Gornergrat, unde au văzut vîrful Matterhorn al Munților Alpi. Au luat prînzul la restaurant, invitați fiind de dl Ogi, căruia i-au urat de sănătate, pentru că de curînd și-a sărbătorit ziua de naștere.
Tabăra Swisscor 2014
 • Data: 30-07-2014, 10:56
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 2 047
Tabăra "Vara prieteniei - 2014"

Proiectul internaţional „Vara prieteniei 2014” s-a desfăşurat în perioada 22 iunie - 01 iulie 2014, avînd o durata de 10 zile. Activităţile au derulat graţie suportului financiar al partenerilor din Ale Kommun, Suedia, cu susţinerea logistica a primăriei com. Budeşti. Tabăra s-a desfăşurat în incinta LT „Budeşti”, CCT „Udo Jurgens” şi Căminului Cultural.
Printre obiectivele proiectului sînt: incluziunea sociala, cultivarea spiritului civic, dezvoltarea multilaterală şi armonioasă a personalităţii copilului, concentrarea, comunicarea (observarea, ascultarea), gîndirea creativă, respectul, onestitatea şi cooperarea în cadrul grupului, stimularea imaginaţiei şi capacităţi imitativă a gesturior, ţinuta. În plan fizic copii îşi ameliorează capacitatea de reacţie, viteza, rezistenţa, spiritul de echipă.
În cadrul taberei cu regim de zi, copiilor li s-a asigurat o alimentaţie sănătoasa şi calorică (au beneficiat zilnic de doua mese, gustări, sucuri, fructe proaspete).
Copiii au fost repartizaţi în 4 grupe, în funcţie de vîrste şi interese, fiind monitorizaţi de 4 animatori şi doi voluntari.
Activităţile au fost repartizate pe zile, păstrîndu-se componenta ludica.
 • Data: 1-07-2014, 16:42
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 872
Eradicarea fenomenului violenţei în familie

În perioada 19 - 20 iunie 2014, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) cu Centrul de Drept al Femeilor (CDF), susținute de Departamentul de Stat al SUA, Fondul ONU Pentru Populație și Fundația OAK, s-a desfăşurat, în incinta Centrului pentru Copii şi Tineret, com. Budeşti, seminarul de instruire a 25 de persoane - reprezentanţi ai organelor de drept: ofiţeri de poliţie şi procurori, sectorul Rîşcani, cu tema "Violenţa în familie". Prezenta instruire fiind parte a proiectului "Eficientizarea răspunsului la cazurile de violenţă în familie şi executării ordonanţelor de protecţie în Republica Moldova".
Subiectele abordate la seminar au ţinut de prevederile legislative în materie civilă şi penală, caracterul ciclic al violenţei în familie, rolul şi competenţele poliţiei şi organelor procuraturii în combaterea violenţei în familie şi protejarea victimelor violenţei în familie, studii de caz, asigurarea accesului victimelor violenţei în familie la servicii de asistenţă şi protecţie.
Participanţii au avut posibilitatea de a revizui scenarii ipotetice de cazuri de violenţă în familie şi au prezentat strategiile lor de răspuns, au propus măsuri de intervenţie la faţa locului, cît şi pe parcursul anchetei prin audierea eficientă a martorilor şi victimelor, cît şi asigurarea accesului la justiţie şi securitate pentru victimele violenţei în familie.

 • Data: 20-06-2014, 14:36
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 6 870
Vizita participanţilor de la"Are You(th) here?"

În perioada 27mai - 4 iunie Asociaţia Obştească "Studenţii Administraţiei Publice" a desfăşurat un curs internaţional de traininguri cu participarea a doi traineri internaţionali şi 24 de voluntari din 8 ţări. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană şi are denumirea "Are You(th) here?".
Astfel, pe parcursul a 7 zile de training, participanţii din Moldova, Azerbaijan, Armenia, Ucraina, Turcia, Ungaria, România şi Italia au abordat problema incluziunii sociale a tinerilor cu posibilităţi reduse şi din zonele de risc, urmînd ca apoi să elaboreze, în cooperarea lor ulterioară, noi proiecte în acest domeniu.
În acest context, primarul de Budeşti, Nina Costiuc, a împărtăşit din experienţă acumulată în implementarea proiectelor locale cu finanţare europeană, orientate spre dezvolarea tinerilor din localităţile rurale.
 • Data: 4-06-2014, 15:21
 • Categoria: Noutati
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 931
Conferința publică pentru promovarea literaturii române
,,Curge o tulbure apă dinspre AM FOST spre Eram", a menţionat Nichita Danilov. Copilăria nu poate fi furată. Niciun sistem nu poate ucide această libertate. Graniţa trasată n-a putut strica oglinda dintre cele două ţări. Oricît de represiv ar fi sistemul, el nu învinge spiritul, însă ravagiile acestuia le-au simţit toţi.
Ana Selejan, care a studiat fenomenul totalitarismului, în cartea sa "Trădarea clericilor", face aluzie şi la intelectuali. Acest fenomen al lipsei de libertate, inspiraţie, crea imposibilitatea de plăsmuire a literaturii autentice. Arcadie Suceveanu, prin parabola "Neamul lui Iona", a exemplificat realitatea timpului. Iar criticul şi istoricul literar, Lucian Chişu, a vorbit despre drama unei familii care a suferit din cauza închiderii graniţelor.
Conferința publică pentru promovarea literaturii române
Înzestrat cu har epigramatic excepţional, Gheorghe Pîrlici, a prezentat cartea sa "Florilegiu".
Oaspeţii au prezentat noi apariţii editoriale, reviste culturale, au donat cărţi pentru biblioteca liceului şi cea a Centrului pentru Copii şi Tineret, urîndu-le cititorilor să aibă multe punţi, căci ei sînt viitorul.

 • Data: 3-06-2014, 13:59
 • Categoria: Acasa
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 293
În data de 22 mai 2014, membrii Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova, vor prezenta seria de conferințe publice pentru promovarea literaturii române în localitățile din Republica Moldova. În cadrul conferinței urmează să fie prezentate noi apariții editoriale, reviste culturale, pentru a satisface nevoia de cunoaștere în domeniu a unui public ce aparține spațiului cultural românesc și care a avut mai puțin acces la acest tip de evenimente.
Participanți: Ana Selejan (Sibiu), Lucian Chişu (București), Gheorghe Manolache (Sibiu), Gheorghe Bâlici (scriitor, epigramist - Chişinău) şi Arcadie Suceveanu (poet, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova – Chișinău).
Vă aşteptăm în incinta Centrului pentru Copii şi Tineret "Udo Jurgens", Budeşti, ora 13.00.
 • Data: 20-05-2014, 16:12
 • Categoria: Anunturi
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 1 182
Vizita studenţilor de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din capitală.

La 24 februarie 2014, Centrul pentru Copii şi Tineret „Udo Jürgens”, primăria şi Căminul Cultural au fost vizitaţi de un grup de studenţi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din capitală. Scopul acestei vizite a fost să afle cît mai multe lucruri despre specificul acestor instituţii: program de activitate, obiective, organigrama, beneficiarii etc. Deplasarea studenţilor în localitatea Budeşti nu a fost întîmplătoare. Instituţiile menţionate mai sus au fost incluse în programul practicii de iniţiere a studenţilor anului I, catedra Management artistic şi Culturologie care presupune vizita unui număr de instituţii cu activitate cultural-educativă.
Viitorii manageri şi culturologi au fost încîntaţi de cele văzute şi au apreciat înalt activitatea Căminului Cultural şi a Centrului pentru Copii şi Tineret.
 • Data: 15-05-2014, 18:55
 • Categoria: Noutati