BUDESTI
Stema

Răstignirea de la intrarea în sat
Aniversarea a 555 ani a comunei Budeşti
Sediul Primăriei comunei Budeşti
Sediul Centrului pentru Copii şi Tineret
Liceul Teoretic Budeşti
Grădiniţa pentru copii "Viorel şi Viorica"
Centrul de sănătate com. Budeşti
Oficiul poştal al com. Budeşti / MD-4814
Scările către Liceul Teoretic Budeşti
Privirea veche spre Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Echipa de fotbal a com. Budeşti
O parte din participanţii proiectului "Vara prieteniei"
Oficiul Cadastral Teritorial com. Budeşti
Răstignirea şi fîntîna de la marginea satului
Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
» Материалы за 21.02.2018
Buget participativ
BUDESTI
CALENDAR
«    Февраль 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
ARHIVA
Декабрь 2019 (4)
Ноябрь 2019 (7)
Октябрь 2019 (7)
Сентябрь 2019 (11)
Август 2019 (4)
Июль 2019 (19)
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 129
 
 • Data: 21-02-2018, 16:38
 • Categoria: Decizii
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 161
 
 • Data: 21-02-2018, 15:32
 • Categoria: Decizii
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 209
 
 • Data: 21-02-2018, 15:29
 • Categoria: Decizii
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 183
 
 • Data: 21-02-2018, 15:29
 • Categoria: Decizii
 • Comentarii: 0
 • Vizualizari: 529

Stimati consateni,

Onorata asistenta,Stimati Consilieri,

Raportul deactivitate a Administratiei  PubliceLocale Budesti  in perioada anului 2017este plasat pe www.budesti.md.

Va prezint, pe scurt, in imagini celemai importante proiecte si activitati realizate peparcursul anului .

Destinul uneilocalitati o creeaza toti cetatenii care locuiesc in ea,care  isi aduc aportul in dezvoltarealocalitatii,  fie ca  muncesc in localitate sau peste hotarele ei, participindatit direct sau  indirect  in viata publica, in organizarea si desfășurarea masurilorculturale, sportive , educative, ecologice s.a. si nu mai putin important implicindu-se in procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Succesul activității Primarului depinde in mare masura de o buna colaborare cu ConsiliulLocal,  de profesionalismul fiecaruifunctionar public, lucrator al Primariei, de toti angagatii institutiilor Publice care sunt in slijbacomunitatii.  

Pe parcursulanului au fost convocate  sidesfasurate  4 sedinte ordinare si 5extraordinare  a Consiliului local incadrul carora s-au   adoptat 85 deciziiconform copetentelor .Consilierii au demonstrat preocuparea si disponibilitateapentru exercitarea mandatului de consilier,avind o prezenta de 82%

 De catre Primar au fost emise 71 dispozitii de baza referitor laactivitatea APL, reglamentind o serie de probleme sociale si economice, 106dispozitii cu privire la personalul scripnic.

Toate deciziileConsiliului Local si dispozitiile Primarului au contribuit la îndeplinirea bugetului local și implementareaproictelor atît sociale, cît și de infrasturcură,la dezvoltarea localitatii, asigurind buna guvernare,  legalitatea, transparenta, responsabilitatea,eficienta, oportunitatea.

  Pe parcursul anului 2017, decătre Prrimăria Budești , au fost emise:

47  de acte nastere, la Centrul de Sănătate, laevidența sînt 55 de copii nou-născuți, în comparație cu anul 2016, avem oscădere de 16 copii 

42 de actecasatorie

33 de acte de deces

Pensionari devirsta – 687

Persoane cu grad deinvaliditate -  197

Pe parcursulanului s-a reusit sa se raspunda la o buna parte din cerintele sociale. 253 decopii  au beneficiat de ajutor, inclusivscutire de plată la gradinita si ajutor material pentru scolarizare . Primăria,în colaborare cu ONG-urile din țară și de peste hotare, areușit , și în anul acesta, să ofere ajutoare umanitare, în formă de produsealimentare și de igienă, rechizite școlare în formă de cadouri la sărbătorilede iarnă, a asigurat odihna de vară a majorității copiilor de vîrstă școlară.

ConsiliulProtecția Drepturilor Copilului, a contribuit la redresarea situațiilor de conflict apăruteîntre copii și părinți, elevi și școală, violență, neglijare și exploatare înfamilie, minori cu devieri de comportament – 13 sesizări.

Comisia Socială, în ședințele desfășurate, asusținut 67 de cereri de ajutor material și financiar de la FondulMunicipal,  14 la Fondul Republican și 11la Consiliul Budești,  182 de cereri de ajutorsocial în vederea compensării cheltuielilor suportate la efectuarea plățilorpentru resursele energetice, mai mult cu 22 de cereri, comparativ cu anul 2016,

32 de persoane cu grad de invaliditate au beneficiat deajutor material de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.  

ONG-ul Mukika, cu suportul și susținerea Austriei, a oferitpentru 70 de familii, cu venituri reduse, produse alimentare și de igienă.

Anul 2017 a inceput cu mobilizarealocalnicilor , budestenilor de pretutindeni, pentru stringerede fonduri intru salvarea vietii tinerei Adriana Proca, in virsta de 16 ani,care s-a imbolnavit de leucemie. Adriana, peste un an, a revenit  acasa din Istambul, Turcia, unde s-a aflat latratament. Aceasta mare incercare a dovedit ca budestenii pot sa se uneasca, saridice o lume pentru a salva o viata de OM. Multumim tuturor oamenilor de bunacredinta din tara si de peste hotare pentru implicare si sustinere!

Anul2018, la fel a fost început   cuorganizarea unui concert de caritate pentru a o ajuta pe colega noastra,perceptor fiscal din Primarie, fiica, sotie, mama tinara Viorica Virticus, care are nevoie urgent de transplant deficat. Sa speram, ca Viorica se va insanatosi si o vom avea, cit de curindposibil, acasa , printre noi.

A fost un inceputde an bun, in care s-a reusit sa se indepliniasca  cerintele propuse la inceput de an reesinddin prioritatile de dezvoltare si acoperire financiara. 


În continuare, văprezint  realizările anului 2017, în  imagini, care confirmacum s-au desfasurat evenimentele din localitate.


   

Prioritati de dezvoltare pentru anul 2018

Finisareaconstrctiei apeductului pe portiunea de teritoriu dintre  str.Chisinaului si Clopotnitei., Traian,Salcimilor, Sadoveanu str-la Chisinaului.
ProIectareaapeductului in sectorul locativ( COT)
Reparatiadrumurilor in suma de 1mln 577lei.
Reparatia fasadei,treptelor cu constructia accesului pentru persoanele cu dizabilitati in Centrulde Sanatate Budesti .
Reparatia capitalaa terenului de mini-fotbal.Identificarea defonduri pentru amenagarea a doua terenuri de joaca pentru copii , care urmiazasa fie instalate la cererea locatarilior .Identificarea defonduri pentru renovarea retelelor de iluminare publica .
Identificareanoilor proecte , ce vor imbunatati viata si calitatea ei in toate aspectelepunind accentul pe educatie, cultura, credinta .
Identificarea surselor adaugatoare pentru asfaltarea teritoriuluiaferent gradinitei de copii cu o suprafață de 1000 m.2, cu amenagarea uneiparcari.
 Sustinerea incontinuare a relatiilor bune  decolaborare cu Ambasadele din tarile straine cu sediul la Chisinau, cuautoritatile publice Centrale , locale din tara si de peste hotare  a Proiectelor sociale , educative, de infrastructura in derulare, asa cum sunt cuAlle Komun (Suedia) „Tineri antreprenori”, Odihna de vara a copiilor,Prevenirea abandonului scolar .Cu Primariile Cumpana, Baisoara (Romania) Schimbde experienta, su ONG „Harmonie (Belgia) cu Bertinoro (Italia),cu Kaufungen(Germania), Armata Salvarii(international) cu Cluburile Rotary, cu ONG ”InsulaSperantei”, cu Clubul „Calea Fericirii”,cuCentrul Coreean al limbii si culturii coreene, cu ONG german Mukika. s.a.  
susținerea Proiectului în derulare ”Prevenirea abandonuluișcolar” trilateral Budești (Moldova), Ale Kommun (Suedia), Ghanzi(Botswana,  Africa de Sud), finanțat deICLD, Stockholm, prin Primăria Ale Kommun Suedia
SusținereaProiectului ecologic, în derulare cu ONG „Sadim fapte bune” pentru amenagareasi protegarea albiei riuletului „Baltata”. Asigurareatransparentei activitatii APL , activizarea participarii cetatenilor inprocesul decezional, respectarea codului etic de conduita a alesilor locali sia functionarilor publici.Șirul faptelor bune întîmplate pe parcursul anului 2017 vafi prelungit în anul 2018. APL va depune, în continuare, toate eforturilepentru  a asigura o activitate stabilă ainstituțiilor bugetare din localitate, scopul cărora e de a oferi servicii decalitate cetățenilor.  Vor continualucrările de contrucție a apeductului, vor fi reparate și asfaltate noidrumuri. Vom identifica noi posibilități pentru a dezvolta infrastructuralocalității și a implica mai activ cetățenii în viața publică alocalității.