2, octombrie, 2024
15.3 C
Budeşti
spot_img


ISTORIA SATULUI BUDEȘTI

Satul Budești, actualmente municipiul Chișinău a făcut parte timp îndelungat din județul Lăpușna, Orhei, și este așezat în valea Tohatinului, tocmai la curmezișul a trei văi, și anume: Valea Cânepei, a Dumbrejniței și a Lupului. Din toate patru părți este înconjurat de vecini: la sud de un sat, de ucraineni – Balțata, care a apărut mai târziu decât Budești, la nord – de satul Cruzești (menționat documentar la sfârșitul secolului XVII) 20, la vest – satul Tohatin (1517) 21 și de la răsărit – orășelul Vadul-lui-Vodă (menționat abia în timpul recensământului din 1774.

Dimitrie Cantemir ne descrie aceste locuri astfel: „… în 1716, în bazinul râurilor Ichel și Bîc sunt arătate satele de-a lungul Nistrului – Vadul, Tohatin (astăzi Mălăiești), Dubăsari (Dubăsarii-Vechi de azi), Şerpeni, Speia, Telita, de-a lungul Bîcului – Doruja și Burcăsești, în sus pe cursul Ichelului Peștera Logănești și Burenești. În adâncul acestui bazin, unde astăzi se află Budești, și alte sate, este arătat drept pădure”.

Acest document ne arată că pe timpuri, în locul satului au fost păduri. Cum a fost intemeiat acest sat, memoria și spusele oamenilor nu poate da răspuns. Din bătrâni, se spune, că satul Budești a apărut în urma unor emigrări. Tudor Ermurachi (83 ani, pensionar) spune, că de la nord au venit și s-au așezat aici niște familii. După ei, încep să vină și alții. Cea mai veche parte a satului, anume unde s-au așezat cu traiul aceste familii, poartă denumirea de Cot. Poartă această denumire, fiindcă această mahala seamănă cu un cot și e așezat în valea dintre dealuri.