BUDESTI
Stema

Răstignirea de la intrarea în sat
Aniversarea a 555 ani a comunei Budeşti
Sediul Primăriei comunei Budeşti
Sediul Centrului pentru Copii şi Tineret
Liceul Teoretic Budeşti
Grădiniţa pentru copii "Viorel şi Viorica"
Centrul de sănătate com. Budeşti
Oficiul poştal al com. Budeşti / MD-4814
Scările către Liceul Teoretic Budeşti
Privirea veche spre Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Echipa de fotbal a com. Budeşti
O parte din participanţii proiectului "Vara prieteniei"
Oficiul Cadastral Teritorial com. Budeşti
Răstignirea şi fîntîna de la marginea satului
Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Buget participativ
BUDESTI
CALENDAR
«    Aprilie 2021    »
LuMaMiJoViSaDu
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
ARHIVA
Aprilie 2021 (3)
Martie 2021 (6)
Februarie 2021 (6)
Ianuarie 2021 (4)
Decembrie 2020 (15)
Noembrie 2020 (10)
  • Comentarii: 0
  • |
  • Vizualizari: 7 297
Satul Budesti actualmente municipiul Chisinau a facut parte timp indelungat din judetul Lapusna, Orhei si este asezat in valea Tohatinului, tocmai la curmezisul a trei vai si anume: Valea Chinepei, a Dumbrejnitei si a Lupului.Din toate patru parti este inconjurat de vecini: la sud de un sat de ucraineni - Baltata, care a aparut mai tirziu decit Budesti, la nord - de satul Cruzesti (mentionat documentar la sfirsitul secolului XVII)20, la vest - satul Tohatin (1517)21 si de la rasarit - oraselul Vadul lui Voda (mentionat abia in timpul recensamintului din 1774.
Potrivit legendei, satul Budeşti, aşezat pe un pinten de deal de mică altitudine, a fost întemeiat de către arcaşii lui Ştefan cel Mare, rămaşi pe aici probabil în urma expediţiilor făcute de domnitor contra duşmanilor dinspre răsărit. Ca mărturie aici se înalţă şi astăzi biserica specifică acelor timpuri, biserica ce a înfruntat veacurile. 
Iar numele Budeşti, provine de la boierul Buda (proprietarul prisăcii de pe Nistru) + sufixul -eşti = Buda/eşti.

Dimitrie Cantemir ne descrie aceste locuri astfel: "... in 1716 in bazinul riurilor Ichel si Bic sint aratate satele de-a lungul Nistrului - Vadul, Tohatin (astazi Malaiesti), Dubasari (Dubasarii-Vechi de azi), Şerpeni, Speia, Telita, de-a lungul Bicului - Doruja si Burcasesti, in sus pe cursul Ichelului Pestera Loganesti si Burenesti. in adincul acestui bazin unde astazi se afla Budestii si alte sate este aratat drept padure"23. Acest document ne arata ca pe timpuri in locul satului au fost paduri. Cum a fost intemeiat acest sat, memoria si spusele oamenilor nu poate da raspuns. Din batrini, se spune, ca satul Budesti a aparut in urma unor emigrari. Tudor Ermurachi (83 ani, pensionar) spune, ca de la nord au venit si s-au asezat aici niste familii. Dupa ei incep sa vina si altii. Cea mai veche parte a satului, anume unde s-au asezat cu traiul aceste familii, poarta denumirea de Cot. Poarta aceasta denumire fiindca aceasta mahala seamana cu un cot si e asezat in valea dintre dealuri.

Referitor la data privind aparitia satului Budesti figureaza mai multe opinii.
În Enciclopedia Sovietica Moldoveneasca se spune ca satul Budesti a fost mentionat documentar in 1813, dar fara a face trimiteri la sursa istorica. Într-un manuscris din fondurile Arhivei Nationale al Republicii Moldova exista o legenda despre intemeierea satului Budesti. Satul Budesti a fost intemeiat de catre arcasii lui Ştefan cel Mare si Sfint, ramasi pe aici - probabil in urma expeditiilor facute de acest domn contra dusmanilor barbari dinspre rasarit, asezat pe un pinten de deal de mica altitudine si teritoriul vederilor celui ce ar veni dinspre Nistru. Ca o marturie a arcasilor crestini, asezati aici - sta si azi -biserica specifica stilului acelor timpuri, biserica ce a infruntat veacurile.
Studiind unele izvoare am dat de un document vechi de la mijlocul sec. XV, documentul pe care s-a bazat si Vladimir Nicu. Este vorba de cartea domneasca din 2 iulie 1455, in care este mentionat boierul Buda cu mosia sa pina la Nistru. Studiind toponimia satelor am vazut ca multe sate si-au capatat denumirea de la numele unei persoane din satul dat. În cazul de fata Budesti a primit denumirea de la boierul Buda. Un alt argument poate fi si informatia "...prisaca de pe Nistru...", in prezent intre Budesti si Nistru se afla oraselul Vadul lui Voda care conform izvoarelor a aparut cu mult mai tirziu. Chiar unii batrini din sat spun ca cindva hotarul Budestelui era la Nistru.
Despre mosia din Budesti s-a mentionat in documente, cind si de la cine au fost vindute, cumparate sau daruite, mostenite, ceea ce ne confirma ca satul Budesti a aparut ca localitate pe la inceputul secolului XV. Acesta era un sat de razasi, existind si un mare proprietar de pamint, care se dezvolta, crestea, traia cu grijile lui ca si sute de alte sate moldovenesti, se integra in toate acele procese si fenomene istorice, care aveau loc in Moldova.
Dupa cum admite dl Vladimir Nicu specialist la Academia de Ştiinte a Moldovei in domeniul satelor moldovenesti, satul Budesti a aparut cu mult mai inainte, dar numai prima atestare o avem la 1455.
Despre Budesti mai sunt de povestit multe, momentele cele mai importante pot fi gasite în urmatorul film video:
Colaborarea dintre Budesti şi Kaufungen (Germania)