BUDESTI
Stema

Răstignirea de la intrarea în sat
Aniversarea a 555 ani a comunei Budeşti
Sediul Primăriei comunei Budeşti
Sediul Centrului pentru Copii şi Tineret
Liceul Teoretic Budeşti
Grădiniţa pentru copii "Viorel şi Viorica"
Centrul de sănătate com. Budeşti
Oficiul poştal al com. Budeşti / MD-4814
Scările către Liceul Teoretic Budeşti
Privirea veche spre Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Echipa de fotbal a com. Budeşti
O parte din participanţii proiectului "Vara prieteniei"
Oficiul Cadastral Teritorial com. Budeşti
Răstignirea şi fîntîna de la marginea satului
Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
» » Stema Comunei Budeşti
Buget participativ
BUDESTI
CALENDAR
«    Mai 2021    »
LuMaMiJoViSaDu
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
ARHIVA
Mai 2021 (1)
Aprilie 2021 (16)
Martie 2021 (6)
Februarie 2021 (6)
Ianuarie 2021 (4)
Decembrie 2020 (15)
  • Comentarii: 0
  • |
  • Vizualizari: 4 913
Stema Comunei Budeşti
Explicatie:
Cea mai veche atestare documentară a moşiei pe care sa află actualul sat Budeşti se consideră a fi cartea de danie şi întăritură din 2 iulie 1455, prin care voievodul şi domnul Ţării Moldovei Petru Aron întăreşte lui Mihail logofătul mai multe proprietăţi, printre care şi „pe Răut, Procopeni, cu moara, şi Izbişcea, unde este Danilo şi Budul, şi prisaca lui pe Nistru, numită a lui Bileac, cu gârla şi cu iezerul şi cu tot venitul lui"1. Această prisacă a lui Budul de la Nistru ar fi prima menţiune a moşiei Budeşti.
Toponimistul Anatol Eremia arăta că numele satului Budeşti ar proveni de la unul din antroponimicele Buda, Budea sau Budescu, care la rândul lor ar proveni de la numele slav Bud, omofon cu numele comun „bud" şi însemnând „a fi treaz"2". Documentul de la 1455 sugerează, însă, ca etimon pentru toponimicul Budeşti antroponimicul Budul. Iorgu Iordan admitea derivarea numelor româneşti Budescu şi Bud(u) din Bud, semnalând numele topice Budeşti şi Budul şi tăcând comparaţie cu numele bulgăresc Budo3. în limba bulgară numele Budo este o formă tare a lui Budio, formă prescurtată a numelui Budin, care la rândul său era o formă prescurtată de la numele vechi slav Budimir - „cel care trezeşte lumea"4. în limba ucraineană acest radical a dat numele de familie Budim şi Budii5, iar în rusă -Budişce(v), Budilo(v)6.
în stema satului Budeşti soarele are funcţia de mobilă grăitoare, căci tocmai el este „cel care trezeşte lumea". Mai mult, poziţia lui în cantonul dextru superior al scutului este cea de soare-răsare (fr. soleil levant). Astrul heraldic marchează în acelaşi timp şi faptul că satul Budeşti este situat la hotarul estic (de răsărit) al Moldovei. Aurul este smalţul normal al acestei mobile.

Câmpul verde al scutului este culoarea pădurii, predominarea căreia pe locul Budeştilor este atestată încă în secolul al XVIII-lea7. în heraldică verdele este, de prospeţimii şi tinereţii, a frumuseţii şi bucuriei. Dintre planete verdele heraldic se asociază cu Venus, iar dintre pietrele preţioase cu smaraldul8.

Sabia de foc a Sfântului Arhanghel Mihail invocă sfântul lăcaş din localitate - biserica cu hramul „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail din Collose In stema satului Budeşti această sabie, însă, se referă nu doar la paza biblică a grădinilor raiului, ci şi la paza reală a hotarului naţional de răsărit şi la paza hotarului credinţei creştine la hotarul cu stepa tătărească. Poziţia lui în câmpul verde sugerează, de asemenea, ideea de prisacă în sensul de loc defrişat de copaci într-o pădure. Argintul acestei săbii apare ca smalţ al luminii şi curăţeniei9.

Pintenul de aur, ca atribut al călăreţului militar, se referă la faptul istoric că satul Budeşti a fost unul de răzeşi10. în acelaşi timp, aceeaşi mobilă heraldică simbolizează noul hipodrom din localitate, care constituie un fapt unicat pentru localităţile rurale din Republica Moldova.

Coroana sătească de aur care timbrează scutul, în conformitate cu normele heraldice naţionale, se referă la faptul că satul Budeşti este sat-reşedinţă de comună.

____________________________________________________________________________

1 Documenta Romaniae Historica, A. Moldova, voi. II (1499-1486). Bucureşti, 1976. nr. 48,
2 A. Eremia, Nume de localităţi. Studiu de toponimie moldoveneasca, Chişinău. 1970, p. 76.
3 Iorgu Iordan. Dicţionar al nume/or de familie româneşti. Bucureşti, 1983, p. 84.
4 Стефан Илчев, Речник на личните и фамилии имена у българите, София, 1969, с. 91.
5 Юлiян Редько, Словник сучасних украiнських прipвищ: у двох томах, том перший. А-М, Льiв,2007, р. 107.
6 Б. О. Унбегаун. Русские фамилии, Москва: Прогресс, 1989. с. 108.
7 Veronica Ermurachi, Istoria satului Budeşti (de la prima atestare documentară până la 1940): teză de licenţă. Universitatea de Stat din Moldova. Catedra de istorie a românilor, conducător ştiinţific Ion Moiseev, manuscris păstrat la primăria Budeşti, Chişinău, 1996, p. 13.
8 Ottfried Neubecker. Le grand livre de I Héraldique. I. 'histoire, l'an cl la science du blason, Paris, édition Bordas. 1995. p. 86.
9 Michel Pastoureau. Dictionnaire des couleurs de notre temps. Symbolique et société, Paris, éd. Bonneton. p. 29.
10 Arhiva Comisiei Nationale de Heraldica, Chestionarul heraldic al satului Budesti.Mult stimati consateni spre sporirea unei colaborari frumoase, mi-as dori ca sa va dati cu parerea referitor la stema prezentata.

Cu mult respect Primar de Budesti, Nina Costiuc