BUDESTI
Stema

Răstignirea de la intrarea în sat
Aniversarea a 555 ani a comunei Budeşti
Sediul Primăriei comunei Budeşti
Sediul Centrului pentru Copii şi Tineret
Liceul Teoretic Budeşti
Grădiniţa pentru copii "Viorel şi Viorica"
Centrul de sănătate com. Budeşti
Oficiul poştal al com. Budeşti / MD-4814
Scările către Liceul Teoretic Budeşti
Privirea veche spre Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
Echipa de fotbal a com. Budeşti
O parte din participanţii proiectului "Vara prieteniei"
Oficiul Cadastral Teritorial com. Budeşti
Răstignirea şi fîntîna de la marginea satului
Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil
» » Raport de activitate 2006
Buget participativ
BUDESTI
CALENDAR
«    Mai 2021    »
LuMaMiJoViSaDu
ARHIVA
Mai 2021 (1)
Aprilie 2021 (16)
Martie 2021 (6)
Februarie 2021 (6)
Ianuarie 2021 (4)
Decembrie 2020 (15)
  • Comentarii: 0
  • Vizualizari: 2 265
Spre istoria oricărei localităţi putem intra prin cele trei porţi care se cheamă Trecutul, Prezentul şi Viitorul. Potrivit legendei satul Budeşti a fost întemeiat de către arcaşii lui Ştefan cel Mare.
Ca mărturie aici se înalţă şi astăzi Biserica specifică stilului acelor timpuri – biserica ce a înfruntat viacurile. Localizat în zona de centru a republicii – satul se numără printre cele mai vechi localităţi ale Moldovei. Documentar satul a fost atestat la 2 iulie 1455, într-un cronic semnat de domnitorul Moldovei Petru Voievod, unde este menţionat numele boierului, ce se numea Budu, care a cumpărat acest teritoriu. Budu din acest cronic era un vechil cinstit al logofătului Mihail, care îi propusese să-şi pună casa pe moşia lui, ca să întemeieze o aşezare de oameni. De la el şi provine denumirea satului Budeşti.
Pe moşia satului actual au existat două aşezări umane. Aşezarea de la Budeşti, ca şi cele mai remarcabile monumente din primele viacuri ale erei noastre, a dat un material istoric excepţional despre gospodăria, cultura şi modul de viaţă al oamenilor, ce au populat teritoriul ţării noastre.
Mărturii ale vremurilor apuse mai păstrează inscripţii din epoca medievală vizibile pe pietrele funerare din cimitirul satului, considerat printre cele mai vechi cimitire din Moldova. Bisirica Sf.Arh.Mihail şi Gavriil din Budeşti, zidit în anul 1847 şi reconstruită din piatră în 1912, a fost sfinţită în 1943.
La începutul mileniului 3 moşia Budeştilor se întinde pe o suprafaţă totală de 2839 ha.
Avem o şcoală medie cu 38 pedagogi şi 625 elevi, grădiniţă pentru copii, Centru pentru Copii şi Tineret, Centru de Sănătate, farmacie, punct veterinar, bibliotecă, oficiu poştal şi oficiu cadastral rural.
Să ne bucurăm de prieteni şi să fim recunoscători celor care au fost alături de noi şi ne-au ajutat ca s-avem frumoase realizări. Ţin să încep cu cea mai frumoasă şi sfîntă realizare: Reparaţia şi amenajarea Bisericii din localitate. La săvîrşirea acestui eveniment au participat şi depus mult suflet în primul rînd preotul Vladimir. În acest context aduc mulţumiri locuitorilor, care au depus străduinţă şi mare dorinţă şi bucurie de a ajuta la sfinţirea lăcaşului sfînt. Vreau să mulţămesc celor, care şi-au adus aportul material la reparaţia Bisericii: celor, care sînt în localitate şi celor, care sînt departe de casă, dar nu rămîn indiferenţi de ceea ce poartă numele de Budeşti. Apreciem foarte mult acest gest şi stimă a budeştenilor.
Pe parcursul acestor ani ne-am bucurat de susţinerea multor Oameni din ţară şi de peste hotarele ei. Cred că este binevenit să facem o retrospectivă a schimbărilor ce au avut loc în ultimii 4-5 ani. În obiectele de menire social-culturale din Budeşti au fost aduse investiţii şi au fost renovate următoarele obiecte:
1) Grădiniţa de copii – reparaţie capitală – în sumă de 75.000$;
2) Centrul pentru persoane cu disabilităţi (centru pentru copii cu handicap) reparat capital şi dotat cu tehnică şi mobilier modern – în sumă de 50.000$, cu contribuţia organizaţiei “Salvaţi Copiii” şi a unor locuitori din comuna Budeşti.
3) Prin intermediul fondului de investiţii în sănătate, a primăriei Budeşti, a primăriei municipiului Chişinău – a fost reparat capital şi dotat cu tehnică şi mobilier modern Centrul de Sănătate. În acest sediu activează şi serviciul veterinar, şi farmacia. La fel a fost amenajat terenul aferent al Centrului de Sănătate cu suportul primăriei municipale Chişinău, Direcţia transportului public şi căi de comunicaţii, Ambasadei Republicii Germane şi Asociaţiei din Kaufungen Germania.
4) Au fost asfaltate reţele de drumuri:
1. Spre Biserică;
2. Spre Balţata;
3. Spre şcoală, terenul aferent şcolii;
5) Astăzi n-ar fi fost posibilă întîlnirea dacă nu se depunea o muncă enormă în renovarea fostei case de cultură – într-un Centru Modern Pentru Copii şi Tineret, bine dotat cu mobilier, tehnică, literatură, cu toate comodităţile şi pus la dispoziţia tineretului şi a copiilor pentru a învăţa multe lucruri frumoase şi utile. Aici, la fel, este necesar de menţionat colaborarea cu prietenii din Germania, Ambasada Republicii Federative Germane din Moldova şi nu în ultimul rînd susţinerea morală şi financiară personală a primarului din capitală şi a conducerii primăriei din Chişinău.
6) Aş vrea să vă aduceţi aminte în ce local era amplasat Oficiul poştal, care astăzi este plasat în centrul satului, bine amenajat, pus la dispoziţia populaţiei.
7) Nu mai puţin important este deschiderea filialei oficiului cadastral, care a fost renovat din primul proiect “Cadastru”. Clădirea a fost renovată şi deserveşte toate localităţile din împrejurimile comunei Budeşti.
8) La fel, datorită susţinerii primăriei municipiului Chişinău, graţie primarului general şi locuitorilor comunei Budeşti a fost posibilă telefonizarea comunei.
9) Datorită implimentării proiectelor “Cadastru” – locuitorii comunei Budeşti au beneficiat de titluri de autentificare a dreptului deţinătorilor de teren în intravilanul şi extravilanul satului.
10) Graţie prieteniei cu asociaţia naţională italiană “Auzer” s-a implimentat sistemul autonom de încălzire la şcoala primară, a fost asfaltat terenul aferent al şcolii primare. Nu mai puţin important semnifică construirea WC.
12) S-au efectuat lucrări de amenajare a teritoriului, printre care s-au construit şi amenajat patru fîntîni obşteşti.
13) Cel mai important obiect de menire social-culturală – şcoala, este în proces de reparaţie capitală, spre bucuria tuturor elevilor care învaţă în ea.
Dar în context nu trebuie să uităm de grija pentru durabilitatea obiectelor renovate enumerate mai sus, care trebuie menţinute în curăţenie, păstrate, păzite, fiindcă este bunul şi bogăţia tuturor şi create şi puse la dispoziţia oamenilor cu eforturi enorme a multor oameni care dacă-ar fi să-i enumăr – s-ar primi o listă destul de mare. S-a depus sănătate, timp şi efort, toate costînd foarte scump.
Suntem parte integră a mun.Chişinău, ne mîndrim că am realizat şi vom realiza în continuare noi programe de dezvoltare social-culturală, economică a localităţii, bucurîndu-ne de sprijinul municipalităţii, depunînd eforturi şi dezvoltînd în continuare partineriatul cu ţările europene, cum ar fi: primăriile locale din localităţile Kaufunghen – Germania, Bertiniro – Italia, Alle-Comun – Suedia şi Finlanda, cu organizaţiile neguvernamentale ca: “Salvaţi copiii” – Moldova, “Hilfsprojekt strassen Kinder e.V.” – Germania, “Auzer” – Italia, Consorţium italian “Solidaritate”, “Armata Salvării” – SUA ş.a.
Crearea societăţii civile în Budeşti, susţinerea oamenilor gospodari din localitate, colaborarea cu mass-media va da posibilitate şi în continuare de a păstra imaginea creată despre localitatea Budeşti şi oamenii săi.
În încheiere aş vrea să vă îndemn să ne iubim unii pe alţii, să nu ne lăsăm biruiţi de rău, ci să biruim răul cu binele. Să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să ne ajute să trecem peste clipele grele, să ne binecuvînteze cu sănătate, pace, înţelegere, unire între oameni.
Vă mulţumesc pentru susţinere, înţelegere, vă doresc împlinirea tuturor bunelor dorinţe, să fie pace, linişte şi dragoste. Vă felicit cu ocazia hramului satului Budeşti şi cu aniversarea a 550-a de la prima atestare a localităţii.