16, septembrie, 2023
24.8 C
Budeşti
spot_img

Grădiniţa pentru copii Viorel şi Viorica

Grădiniţa pentru copii Viorel şi Viorica

Grădiniţa “Viorel şi Viorica” activează din anul 1990. Ea a fost ridicată strict pentru copiii lucrătorilor în colhoz. Ca grădiniţă colhoznică a activat timp de patru ani (1990-1994), după care a staţionat pînă în anul 1996. După doi ani grădiniţa a fost deschisă pentru toţi copiii satului aparţinînd deja întregii comunităţi. Din 1996 pînă în 1998 ea şi-a oferit serviciile doar în sezonul cald din lipsa sistemului de încălzire. Pe timp de iarnă copiii mergeau la grădiniţa construită de Mold Silhoz Tehnica în regiunea “Artăs”, grădiniţă destinată pentru toţi copiii. În octcmbrie 1998 activitatea grădiniţei a fost iarăşi suspendată în legătură cu cîştigarea unui proiect a cărui esenţă a fost repararea capitală a grădiniţei. Proiectul a fost oferit de “Fondul de investiţii sociale din Moldova”, banii fiind alocaţi de “Banca socială” prin guvernul Republicii Moldova. La reparaţie aportul şi-a adus şi comunitatea care a venit cu contribuţia sa financiară. La fel a procedat şi ONG-ul “Salvaţi copii”.
În 2001 la 1 martie grădiniţa s-a redeschis după renovare şi tot în acel an un bloc al grădiniţei a fost dat în arendă centrului pentru copii cu dezabilităţi “Start” pentru o perioada de cîţiva ani, pînă frecvenţa şi natalitatea copiilor a crescut.

În anul de studii 2009-2010 în instituţie au funcţionat 7 grupe de vîrstă – 6 grupe de grădiniţă cu un contigent de copii în număr de 156 copii şi una de creşă cu 27 copii. În total 183 copii la norma stabilită de 135 copii, iar în anul 2012, numarul total este de 201 copii. Grupele de vîrstă sunt suprasolicitate, deoarece natalitatea în comună s-a majorat mult.
Pe parcursul anilor de studii instituţia s-a condus în rezolvarea obiectivelor educaţionale de programului ”Pas cu pas” al fondaţiei “Soros”, de Curriculumul Educaţiei Preşcolare al M.E din Moldova, de Programul Municipal de dezvoltare al sistemului educaţional, ş.a. Activităţile instructive –educative se petrec în aşa numitele centre : “Alfabetizare” , “Matematica”, “Arta”, “Menaj”, “Nisip şi apă”,”Ştiinţa”, “Blocuri” şi “Odihnă”. Copiilor li se dă posibilitate să-şi aleagă singuri , în fiecare zi, ordinea fregventării acestor centre. Activităţile de muzică şi cultura fizică au un grafic stabil.

Matineele tradiţionale sunt: “Anul Nou”, “Ziua femeiei”(8 martie), “Ziua copilului”(1 iunie), “Adio gradiniţă”(sfîrşitul lunii mai). Matineele exta curs pot fi : “Toamna de aur”, “Ziua bunicuţei ”(prima duminică din octombrie), “Iubeşte Isus copilaşii” (înainte de Paşte), literare – “Soare în casa şi pîine pe masă”, sportive“Cine e mai isteţ şi debaci”, “Tata, mama şi eu-familie sportivă”.

Ce trebuie sa facem ca să înscrim copilul nostru la grădiniţă?
1. Se înnaintează o cerere către primar şi consiliul comunal .
2. Se trece controlul medical, atît copilul cît şi ambii părinţi.
Copii pot fi inscrişi de la vîrsta de doi ani.

Cheltuielile suportate de gradiniţă sunt acoperite o parte din bugetul Primărie comunei Budesti şi altă parte de părinţii copiilor. Admistraţia publică locală, împreună cu colectivul gradiniţei fac tot posibilul ca copii noştri să se simtă bine !

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole